
Henri Bellechose:
is geboren in 1380 en is overleden in 1440/1444. Hij was 1415 een bekende schilder geworden. Hij is in 1440/1444 overleden. Hij kwam oorspronkelijk uit Brabant (Zuid-Nederlandse), uit een gotische gebied. die werkzaam was te Dijon en wordt gerekend tot de Franse schilderijen. Henri Bellechose is pas bekend vanaf 1415 omdat hij dat jaar de officiële schilder en kamerheer werd van Jan zonder Vrees. Hij volgde daarbij Jan Maelwael op, in wiens atelier hij mogelijk al werkzaam was. Bellechose voltooide het door Maelwael begonnen retabel van Sint Denjis, dat werd geschilderd voor het kartuizerklooster van Champmol, nabij Dijon, en thans in het Louvre hangt. Bellechose verrichtte ook decoratief werk, zoals het schilderen van vlaggen voor het kasteel van Talent en het schilderen van het wapenschild voor de begrafenis van Jan zonder Vrees in 1419. In 1420 werd hij hofschilder van de nieuwe hertog van Bourgondië, Filips de Goede. In het jaren tachtig had hij zo'n acht assistenten en twee leerjongens. Hij huwde ook met Alixant Lebon, de dochter van een notaris uit Dijon. Tijdens deze jaren ontving hij meerdere opdrachten van zijn beschermheer, voor altaarstukken, bijvoorbeeld voor de kapel van het kasteel van de Sint-Michielskerk van Dijon. Hij verrichtte ook weer decoratief werk voor begrafenissen. In 1430 verscheen Bellechoses naam voor het laatst in de hertogelijke rekenboeken. Het salaris van Bellechose was sinds 1426 met twee derde afgenomen en sinds 1429 werd Bellechose zelfs helemaal niet meer betaald. Doordat Filips de Goede zijn hof had verhuisd naar de Nederlanden en vaker een beroep deed op Jan van Eyck, nam het prestige van het hof in Dijon en bijgevolg de artiesten die daar werkzaam waren af. Bellechose was nog steeds in leven in 1440, maar verbleef niet meer te Dijon.

Gebroeders Van Limburg:
is de gebruikelijke benaming voor Paul (Nijmegen, 1386-1387 - Bourges, 1416), Herman (Nijmegen, 1385 - Bourges, 1416) en Johan (Nijmegen, 1388 - Bourges, 1416) van Limburg, telgen uit een kunstenaarsfamilie uit Nijmegen en alle drie belangrijke illuminatoren of miniaturisten uit de middeleeuwen. Hun werk voor de Hertog van Berry wordt door kunsthistorici tot de absolute hoogtepunten van de middeleeuwse schilderkunst gerekend. De naam ‘Van Limburg’ dook voor het eerst op in Nijmegen in 1366 toen een zekere ‘Johannes de Lymborgh’ geregistreerd werd als burger van de stad. Nijmegen was in die tijd een van de vier hoofdplaatsen van het Hertogdom Gelre. Er is enige discussie over de afkomst van de naam ‘Van Limburg’, maar Friedrich Gorissen kwam tot de conclusie dat Johannes van Lymborgh afkomstig was uit Limburg aan de Vesder, de hoofdstad van het toenmalige Hertogdom Limburg gelegen tussen Aken en Luik in het huidige België. Hun grootvader Willem Maelwael, had zich omstreeks 1380 in Nijmegen gevestigd, samen met zijn broers Johan en Herman, ze kwamen waarschijnlijk uit het naburige Kleef. Het is zeer waarschijnlijk dat de broers hun eerste opleiding kregen in het atelier van hun vader en grootvader in Nijmegen, maar ongeveer in 1398, waarschijnlijk na de dood van hun vader, werden Herman en Johan, nauwelijks 13 en 10 jaar oud, in de leer gedaan bij de goudsmid Alebret de Bolure in Parijs. Die opleiding werd niet afgemaakt want Alebret stuurde de jongens in het herfst van 1399 terug naar huis in Nijmegen waarschijnlijk uit zorg voor de ziekte die toen woedde in Parijs. Maar dankzij een brief van Filips de Stoute, die zich garant stelde voor het betalen van het losgeld als erkenning voor de goede diensten hem betoond door Jan Maelwael, kunnen de broers op 2 mei 1400 hun reis verder zetten. Het is niet zeker of de broers na hun vrijlating doorreisden naar Nijmegen of terugkeerden naar Frankrijk. Ze kregen de opdracht dat ze gedurende vier jaar aan die bijbel werken en ondertussen geen andere opdrachten aanvaarden. kunstenaars denken dat het door iemand word bewaard. De vierde broer Rutger werd geboren in 1390 gevolgd door Arnold omstreeks 1932 en het enige meisje Greta was geboren in 1935.

Meester van Guillebert de Mets:
(vermoedelijk 1415-1460) was een Vlaams kopiist uit de 15e eeuw, bekend door zijn beschrijving van Parijs (1434). Hij werd geboren te Geraardsbergen alwaar hij schepen werd. Hij was lange tijd gekend als Guillebert de Metz, een fout die waarschijnlijk geïntroduceerd werd door de drukkers die zijn Description de Paris uitgaven miniaturist die zijn noodnaam gekregen heeft naar de kopiist van een Franse vertaling van de Decamerone van Laurent de Premierfait, gekopieerd door Guillebert de Mets voor Filips de Goede en nu bewaard in de BnF met als signatuur Arsenal Ms. 5070. De naar de kopiist genoemde meester realiseerde ongeveer een derde van de honderd miniaturen in het handschrift. Hij was ook de auteur van de frontinspice in de Description de Paris van Guillebert de Mets, die autograaf is nu in het bezit is van de koninklijke Bibliotheek van België en maakt deel uit van het verzamelhandschrift met als signatuur MS. 9559-64.
Zijn opleiding kreeg hij in Parijs of in een Vlaams atelier dat met de Parijse stijl vertrouwd was, hij werd zeer sterk beïnvloed door de Boucicaut-meester en door de Bedford-meester. Hij was actief tussen 1415 en 1460, werkte in Vlaanderen en woonde, tegen het einde van zijn leven aan, in Gent of in de omgeving. Naast vele getijdenboeken illustreerde hij ook seculiere werken zoals kopies van antieke auteurs zoals Seneca en Valerius Maximus, maar ook werken van tijdgenoten zoals Giovanni Boccaccio en Christine de Pizan.
De meester creëerde verluchting die tekst, miniatuur en randversiering integreert en probeerde ook tegenover elkaar liggende paginas’s door de thematiek van zijn decoratie met elkaar te verbinden. In de randversiering gebruikte hij opvallend brede en grote acanthusbladeren waartussen allerlei figuren zijn terug te vinden wiens actie dikwijls gelinkt is aan de actie in de hoofdminiatuur. Hij werkte in de Internationale gotische stijl die in zijn tijd toonaangevend was. Hij heeft ook heel veel werken gehad. De Mets was in 1425 schepen te Geraardsbergen en in 1430 word hij benoemd tot stadsontvanger.
Maak jouw eigen website met JouwWeb